Za organizatorje dogodkov, ki želijo delovati družbeno odgovorno, smo razvili posebno orodje – Trajnostni prihodi na dogodke.  Gre za produkt, ki je namenjen nevladnim organizacijam, javnim institucijam, podjetjem in posameznikom z željo, da bi svojim obiskovalcem ob vabilu ponujali tudi informacije o bolj trajnostnih prihodih na dogodke.

V nadaljevanju je pripravljeno kratko navodilo za organizatorje, ki želijo spodbujati trajnostne prihode udeležencev na dogodke.

1. Označite lokacijo in dodajte zemljevid

Pri označitvi lokacije vpišite informacijo o prostoru dogodka (naslov), nadstropju, posebnostmi dostopa do stavbe in možnostjo dostopa za gibalno ovirane.

Primer:

Dvorana Generala Maistra je v 2. nadstropju Mestne občine Maribor na Ulici Heroja Staneta 1 v središču Maribora, v bližini Mestnega parka in Trga generala Maistra. Vhod na stopnišče do dvorane je iz sprednje ali dvoriščne strani. Za gibalno ovirane osebe je urejeno dvigalo, dostopa se iz dvoriščne smeri. Za morebitno pomoč je v recepciji na voljo varnostnik.

Zemljevid dodate s pomočjo spletnih orodij, ki so vam na voljo:

– Google Maps (dostop preko Google Drive/New/Google My Maps vam omogoča urejanje zemljevida s točkami)

– Geopedia (http://www.geopedia.si/)

– Bike Map (http://www.bikemap.net/)

– Najdi.si Zemljevidi (http://zemljevid.najdi.si/#)

Primer dodanega zemljevida (funkcija embed): 

3. Označite dostope

Pri označevanju dostopnosti do lokacije se najprej lotite opisovanja lokalnih prihodov in šele nato prihodov iz oddaljenih krajev. Pri tem imejte v mislih, da prioritetno promovirate trajnostne prihode na dogodke in ne individualne vožnje z avtomobilom.

  • Peš

Peš dostope do lokacije označite z radijem do najbližjih avtobusnih in železniških postaj, centra mesta, lokalnih znamenitosti, parkirišč ipd.

  • Kolo

Omenite, če je kolo možno varno parkirati v neposredni bližini lokacije oz. ali je za kolesa v času dogodka predvideno fizično varovanje. Označite tudi možne sisteme izposoje koles (bikeshare ali rent-a-bike). Če je lokacija ob kakšni bolj frekventni kolesarski povezavi, jo omenite. Podajte tudi alternative, da se obiskovalci s kolesi izognejo prometnim cestam.

  • Javni transport

Za mestne avtobuse označite najbližja postajališča in številke linij mestnega prometa.

Za primestne avtobuse označite lokacijo glavne avtobusne postaje.

Za vlak označite lokacijo železniške postaje.

  • Souporaba osebnega avtomobila (carpool)

Podajte informacijo o najpogostejših lokacijah srečevanja carpool uporabnikov (železniška postaja ipd.)

Najbolj znana platforma za souporabo v Sloveniji je Prevoz.org (https://prevoz.org/).

  • Parkirišča

Pri parkiranju označite dostop do najbližji parkirnih hiš, podzemnih garaž in parkirišč. Prav tako podajte informacijo o možnosti parkiranja na ulici in morebitnih cenah parkirnin. Ob tem je koristna tudi informacija o lokacijah plačevanja parkirnine in njihovem delovnem času.

4. Omogočite evalvacijo

V okviru spodbujanja trajnostnih dogodkov priporočamo tudi izvedbo evalvacije, saj s tem dobite povratno informacijo o uspešnosti vaše pobude, hkrati pa lahko rezultate posredujete tudi vsem udeležencem.

Enostavna evalvacija je lahko vključena v samo listo prisotnosti na dogodku, lahko pa naredite tudi spletni vprašalnik.

Primer evalvacijskega vprašalnika:

evalvacijski vprašalnik – trajnostni dogodki

Mreža-3-logo