Varovana kolesarnica na železniški postaji

Na železniški postaji v Mariboru je na voljo varovana in pokrita kolesarnica za shranjevanje koles tudi čez noč. Namenjena je vsem dnevnim migrantom, ki kombinirajo javni potniški promet s kolesom. V kolesarnico je možno vstopiti samo imetnikom magnetne kartice.

Magnetno kartico je možno dobiti na naši infotočki v času uradnih ur za ceno 15 EUR. Prednost pri uporabi kolesarnice imajo dnevni migranti, ki uporabljajo vlak ali avtobus. Magnetna kartica je veljavna 1 leto.

Koraki za pridobitev magnetne kartice za uporabo Kolesodvora so naslednji:

1. Uporabnik izvede nakazilo v znesku 15,00 EUR na podjetje NIGRAD, komunalno podjetje d.d., Zagrebška cesta 30, 2000 Maribor, (TRR št. 04515-0000498021 pri NKBM),  Namen plačila: Kartica za uporabo Kolesodvora,

2. Uporabnik predloži:

  • dokazilo o plačilu (odrezek ali izpisek).
  • kopijo ali sken veljavne vozovnice za vlak ali avtobus

3. Uporabnik izpolni in podpiše pogodbo o nakupu elektronske kartice za uporabo kolesodvora.

4. Uporabnik prevzame magnetno kartico.

5. Kolesodvor se lahko uporablja :)

Magnetna kartica je veljavna za obdobje 1 leta. Po preteku 1 leta, se lahko ponovno aktivira, ko uporabnik izvede nakazilo, opisano v 1. koraku, predloži dokazilo o plačilu in kopijo vozovnice ter podpiše novo pogodbo o uporabi kolesodvora.

Za vse dodatne informacije ali v primeru tehničnih nevšečnosti pišite na info@mobilnost.si ali pokličite.

Bajk kuhna: vsak je lahko mehanik

Program Bajk kuhna je program, ki je namenjen učenju ter popravljanju koles po principu “naredi si sam”. V Bajk kuhni se lahko udeleženci naučijo sami popravljati kolo, pri tem pa so jim na voljo orodje in nasveti izkušenih kolesarskih mehanikov.

Bajk kuhna je na sporedu vsak petek od 16. do 20. ure.

Udeleženci lahko v času Bajk kuhne opremo in dele prinesejo s seboj. Program Bajk kuhna ni nadomestilo za servis vašega kolesa, ampak je v prvi vrsti namenjen učenju, izmenjavi znanj in druženju med kolesarskimi navdušenci.

Udeležba na Bajk kuhni je brezplačna, smo pa odprti za donacije, ki so lahko poleg denarja,  tudi v obliki  koles, delov, knjig, revij, hrane in pijače.

PRAVILA BAJK KUHNE: https://ibikemaribor.com/pravila-bajk-kuhne/

VEČ O BAJK KUHNI: https://ibikemaribor.com/bajk-kuhna-samopopravljalnica-in-delavnica/

Bajk kuhna je bila v letih 2014 in 2016 tudi sofinancirana s strani Mestne občine Maribor.

OPOZORILO: Ne prevzemamo odgovornosti za izgubljene ali pozabljene dele. Odnašanje drugih delov ali orodja iz delavnice ni dovoljeno.

MKM-logo-krogmestna-obcina-mariboriBikeMB_avatar

Akcija: Rešimo pozabljena kolesa

Vabimo vse prebivalce Maribora in okolice, da preverite svoje kolesarnice, kleti in podstrešja ter nam sporočite, če obstaja kakšno kolo, ki ga nihče več ne potrebuje. Mi bomo organizirali brezplačen odvoz in poskrbeli, da se reciklirano kolo ponovno vrne na kolesarske steze.

Če imate kolo, ki bi ga želeli donirati, nas pokličite na telefonsko številko 040 556 459 ali pošljite mail na info@mobilnost.si. Dogovorili se bomo za odvoz vašega kolesa.

V sklopu različnih projektov smo že večkrat organizirali akcije odvoza koles in čiščenja kolesarnic. Vse z namenom, da se čimveč koles pojavi na mariborskih ulicah in se število vsakodnevnih kolesarjev povečuje.

V letu 2014 in 2015 smo zavržena kolesa reševali v sklopu projekta Sklenimo krog, povezali pa smo se tudi s podjetjem Uprastan ter Študentskimi domovi Univerze v Mariboru.

OPOZORILO: Z vsakim donatorjem podpišemo donacijsko pogodbo. Pridržujemo si pravico, da odklonimo donacijo kolesa za katerega sumimo, da je ukradeno. Prav tako ne pobiramo delov, ki sodijo na odpad.

Kaj ponuja center mobilnosti?

Center mobilnosti Maribor je  prvi  mobilnostni center v Sloveniji, ki ga je Mestna občina Maribor ustanovila za potrebe promocije trajnostne mobilnosti in spreminjanja potovalnih navad prebivalstva. Nahaja se na Partizanski cesti 21, v neposredni bližini avtobusne in železniške postaje. 

Mariborska kolesarska mreža kot koordinator dejavnosti v mobilnostnem centru ponuja številne programe in storitve, ki so primarno usmerjeni v izboljšanje odnosa do okolja in zdravja.

V centru so na voljo naslednji programi:

 • Infoshop – informacijska točka za osveščanje, promocijo in izobraževanje o pomenu trajnostne mobilnosti.
 • Bajk Kuhna – skupnostna delavnica, kjer se naučite popravljanja koles – vsak petek od 16.  do 20.  ure.
 • Odprti termini – preizkusi, predstavitve, delavnice, predavanja in druženje na temo trajnostne mobilnosti

Prav tako so v okviru centra na voljo storitve:

 • Kolesodvor – parkiranje v zaprti kolesarnici na železniški postaji.
 • Izposoja koles – dnevna in sezonska izposoja koles.
 • Servis koles – skrb za tehnično brezhibnost vašega kolesa.
 • E-polnilnica – polnjenje električnih vozil.
 • Organizacija dogodkov in ekskurzij – za večje in manjše skupine.

Maribor sprejel Celostno prometno strategijo

Mestna občina Maribor je sprejela celostno prometno strategijo, ki cilja na umirjanje trenda uporabe motornih vozil pri gibanju po mestu. 

Mestna občina Maribor je na 8. redni seji mestnega sveta (2.7.2015) dobila celostno prometno strategijo, ki cilja na umirjanje trenda uporabe motornih vozil pri gibanju po mestu. Dokument po navedbah profesorja z mariborske fakultete za gradbeništvo Marjana Lepa poskuša najti ravnotežje med potrebami gospodarstva ter okolja in zdravja prebivalcev.

Celostna prometna strategija je bila kot načrt trajnostne mobilnosti v Mariboru pripravljena v okviru projekta Tramob, ki se je večinsko financiral z evropskimi sredstvi. Za pripravljavca dokumenta je bil na razpisu izbran konzorcij strokovnih partnerjev pod vodstvom mariborske fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo.

Brez zaprtja Glavnega trga in Koroške ceste

Njegova vsebina je v Mariboru sprožila številne odzive, tako laične kot strokovne javnosti, zato je župan Andrej Fištravec dokument že dvakrat v zadnjem trenutku umaknil iz razprave na mestnem svetu. Tokrat naj bi bil dokument sprejemljiv za vse, kar je vodilo do številnih posplošenih postavk. Tako v dokumentu med drugim ni več predvidena popolna zapora Koroške ceste in Glavnega trga za promet, ampak se po besedah dr. Marjana Lepa dopušča, da je to “območje skupne rabe”.

Zmanjšati okoljska in varnostna tveganja

Medtem ko je bilo načrtovanje prometa v mestu v preteklosti večinoma osredotočeno na velike projekte, kot so gradnja cest, mostov, parkirišč, krožišč ali železniških prog, želijo s tem dokumentom po besedah Lepa dati prednost celostnim pristopom. Poiskali so torej ukrepe, ki bi povečevali privlačnost mesta za investicije in bivanje ter pri tem zmanjšali okoljska in varnostna tveganja, predvsem pa omogočala meščanom, da bi lahko zmanjšali stroške za mobilnost ter se morda celo odpovedali avtomobilu. V Mariboru, kjer so prebivalci močno navezani na svoje avtomobile, je to izjemnega pomena.

Območja za pešce želijo povečati za 20 odstotkov

Do leta 2020 naj bi tako med drugim povečali območja za pešce za 20 odstotkov, vzpostavili “zeleno potezo” od središča mesta do vznožja Pohorja, vzpostavili štiri nova območja celovitega umirjanja prometa v stanovanjskih soseskah, izboljšali kakovost avtobusnega prometa, odpravili po tri kritične točke za kolesarje letno, označili po kilometer novih kolesarskih poti letno ter za četrtino zmanjšali število otrok, ki jih starši vozijo v vrtec z avtomobilom. Prav tako naj bi odprli vsaj dve parkirišči po sistemu park&ride, zgradili nove polnilnice za električna vozila in vzpostavili mrežo javnih avtomobilov za kratkoročni najem (car sharing).

Celostna prometna strategija naj bi služila kot podlaga za pripravo občinskih proračunov in prijavljanje na različne razpise. Tako po besedah župana že računajo na 150.000 evrov za izgradnjo kolesarske steze na Streliški cesti.

Povezava do dokumenta: Celostna prometna strategija Mestne občine Maribor

 


Utrinki iz Foruma CPS (17.6.2015, Tkalka, Maribor)

Spreminjamo potovalne navade